sâmbătă, 23 martie 2013

Retrospectiva 2012 – Partea VI

DECEMBRIE:

Luna decembrie s-a dovedit a fi una destul de activă pentru noi, vizitând destule locuri, unele deja cunoscute, alte noi, dar a avut în comun fenomenul pieţelor de Crăciun.

1. Începem prima excursie de iarnă la mijlocul lunii, rezervând 4 nopţi la Viena. Ni se alătură şi un prieten din Timişoara, practic ne întâlnim la mijlocul drumului, noi venim cu maşina, el cu trenul. Motivul principal e celebrul târg de Crăciun, în rest oraşul vizitându-l deja de 3 ori. De aceea ne limităm la doar 2 zile în capitala austriacă, prima şi a patra, în celelalte zile vizitând 2 locuri noi, oraşul austriac Graz şi capitala Slovaciei, Bratislava, cu această ocazie călcând pentru prima oară pe tărâm slovac.

În Viena sunt amplasate mai multe târguri de Crăciun: 
  • în faţa primăriei, de altfel şi cel mai renumit;
  • în piaţa Maria Teresia;
  • în centrul oraşului
  • în faţa castelului Schönbrunn;
  • în faţa castelului Belvedere
  • în faţa bisericii Karl
Le vizităm pe fiecare, atât pe zi, cât şi pe întuneric, mai puţin cel de la Schönbrunn, unde ajungem doar ziua. Farmecul acestor târguri e bineînţeles noaptea, când se pot admira toate decoraţiunile şi luminile. Din păcate vremea nu prea ţine cu noi, plouă destul de mult, dar nu ne lăsăm descurajaţi de asta, ne punem gluga pe cap şi luăm oraşul la pas. 

Per total am fost plăcut impresionaţi de târgul de Crăciun  din Viena. Nu ne-a plăcut numărul mare de turişti, cu care ne călcam pe picioare, mai ales în faţa primăriei. Ziceai că e singurul târg de Crăciun din oraş.
Viena, Austria - Primăria
Viena, Austria - Castelul Belvedere
Viena, Austria - Castelul Schönbrunn
Viena, Austria - Biserica Karl
2. A doua zi din excursie vizităm capitala landului austriac Steiermark, Graz. Este al 2-lea oraş ca mărime din Austria, cu o populaţie de aproximativ 300,000 de oameni. Este un oraş universitar important cu 6 universităţi. Centrul său istoric e unul dintre cele mai bine păstrate din Europa Centrală. Din 1999 oraşul a fost adăugat pe lista de patrimoniu UNESCO.

Cu toate că vremea e mult mai bună decât în Viena, şi avem parte şi de soare şi cer senin, Graz e renumit pentru smog iarna, astfel peisajul alternează între frumos şi deprimant. Recomand să vizitaţi oraşul primăvara târziu sau vara ca să vă puteţi bucura de peisajele frumoase. Printre clădirile vechi  au apărut şi unele construcţii moderne, cum ar fi insula Mur şi muzeul de artă, clădire pe care noi am numit-o plămânul :)).
Graz, Austria
Graz, Austria
3. A treia zi facem o tură de cumpărături în outlet-ul Parndorf, după care vizităm capitala Slovaciei, Bratislava. Prietenul nostru ne spune că citise undeva că centrul oraşului ar putea fi vizitat în doar jumătate de oră. După primele minute nu suntem foarte impresionaţi, pare o capitală comunistă şi deprimantă, însă pe parcurs  ni se va schimba părerea. 

Cu toate că centrul istoric nu e prea mare, e frumos. Sunt şi câteva târguri de Crăciun, care ne plac mai mult ca cele din Viena. Preţuri de 2-3 ori mai mici, fără extravaganţă, dar mult mai autentice. Poate şi din cauza lipsei hoardelor de turişti. Magazinele sunt deschise duminica, un vis pentru noi, iar preţurile sunt vizibil mai mici ca în Germania şi Austria :)).

Pe un deal în apropiere de centru se află castelul Bratislava. Din păcate ceaţa ne cam strică peisajele, va trebui sa revenim aici într-o zi de vară. În pilonul podului nou peste Dunăre se află şi o construcţie interesantă, în formă de OZN, în care se găseşte un restaurant. E un loc ideal pentru a vedea oraşul de sus, noi am renunţat, pentru că din cauza ceţii oricum nu vedeam mare lucru.
Bratislava, Slovacia - Podul nou
Bratislava, Slovacia - Centru
Bratislava, Slovacia - Castelul Bratislava
4. Următoarea săptămână vin părinţii mei în vizită şi facem împreună o excursie în Saarland, la o mătuşă de-a mea. Îi lăsam pe "ăi bătrâni" şi profităm de vremea surprinzător de bună pentru perioada Crăciunului, şi facem câteva scurte excursii în zonă.

Cu prima excursie vizităm şi o nouă ţară, e vorba de Luxemburg.

Prima oprire o facem în Schengen, la graniţa a 3 ţări, Germania, Franţa şi Luxemburg. Aici a fost semnat acordul Schengen. Tot aici se află şi un monument ce marchează punctul de întâlnire ale celor trei ţări.
Schengen - Monumentul celor 3 ţări
Schengen, Luxemburg - Germania peste pod, Franţa la dreapta
5. Continuăm vizita în ducat şi oprim în capitala sa, ce poartă acelaşi nume, Luxemburg. Oraşul este o mixtură între vechi şi nou, cu clădiri şi bulevarde moderne, dar şi clădiri şi străzi vechi. În vreme ce în Germania târgurile de Crăciun se închid, aici acesta e încă activ, iar oraşul este foarte animat. Cu greu găsesc un loc de parcare. Pe străzi şi în magazine auzim franceză, germană şi luxemburgheză (o combinaţie a celor două).
Luxembourg Ville
Luxembourg Ville
Luxembourg Ville
6. Cu toate că deja e întuneric, nu e încă aşa târziu, aşa că ne întoarcem la locul nostru de cazare din Saarland pe alt drum, nu înainte de a mai face o oprire, în Germania de data aceasta, în oraşul Trier. Orașul a fost fondat în epoca romană în anul 16 î.Hr., sub numele de colonia Augusta Trevorum. Este considerat de majoritatea cel mai vechi oraș al Germaniei, fostă capitală a provinciei romane Belgica. Cele mai importante obiective sunt: Porta Nigra, podul roman, ruinele băilor romane, Catedrala Sf. Petru, Bazilica Sf. Constantin, Mănăstirea Sf. Matei şi Biserica Maica Domnului (Liebfrauenkirche).
Trier - Porta Nigra
Trier - Centru
7. A doua zi o petrecem la Strasbourg, în germană Straßburg, capitala regiunii Alsacia. Este ajunul Crăciunului, dar afară e neaşteptat de cald şi frumos, temperatura ajunge până la 20 de grade, astfel umblăm o scurtă perioadă chiar şi în mânecă scurtă. Oraşul e foarte animat, plin de oameni, se aud diverse limbi, cel mai des franceză şi germană. Strasbourg se află pe malul stâng al râului Rin, care trasează şi graniţa cu Germania.

Oraşul e unul deosebit de frumos, cu foarte multe clădiri vechi, pieţe, străzi pavate cu piatră cubică. Centrul istoric, Grande Île, în traducere "insula mare", e o insulă înconjurată de râul Ill, un afluent al Rinului, şi e trecut pe lista de patrimoniu mondial UNESCO şi e o adevărată plăcere să te pierzi pe străzile sale. E dominat de catedrala Notre Dame, o capodoperă gotică impresionantă. Tot pe insula Grande Île se află şi cartierul Petite-France unde râul se desparte în mai multe canale, printre clădiri medievale şi case deosebit de pitoreşti.


Cathédrale Notre-Dame-de-Strasbourg
Strasbourg, Franţa
Strasbourg, Franţa - Petite-France

8. În ultima noastră zi în Saarland, cu toate că vremea s-a mai răcit, facem încă o plimbare. Începem cu Saarbrücken, capitala landului. Din păcate oraşul a fost puternic bombardat în timpul celui de-al doilea război mondial, iar reconstrucţiile nu au fost aşa ample. Totuşi, există câteva obiective ce merită văzute.

9. Dacă tot ne aflăm la doar câţiva km de Franţa, tragem o fugă până la Metz, capitala regiunii Lorena. Ajungem seara pe întuneric, iar oraşul e aproape pustiu... poate şi pentru că e Crăciunul şi lumea preferă să sărbătorească acasă în familie. Spre deosebire de Strasbourg, Metz nu e aşa impresionant, dar sunt câteva obiective interesante. Pe tot parcursul plimbării nu vedem decât două fast-food-uri deschise. Până la urmă găsim totuşi şi un restaurant local deschis în apropiere de primărie. Ne potolim foamea, ne mai plimbăm puţin şi conducem înapoi în Germania. Pe drum mai văd o construcţie medievală ce-mi pare a fi un castel, ulterior descopăr că e vorba despre poarta germană, unul din ultimele poduri medievale tip castel din Europa.
Metz - Catedrala Saint-Étienne de Metz
Metz - Râul Moselle, în depărtare biserica protestantă
Aici se încheie retrospectiva pe anul 2012, sper că v-a plăcut :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu