duminică, 17 martie 2013

Retrospectiva 2012 – Partea V

SEPTEMBRIE:

1. Cum unul din noi avea treaba în Nürnberg, ne-am gândit să facem o scurtă excursie în Bayreuth să vizităm opera în stil baroc din oraş. Am vrut să profităm de faptul că interiorul acesteia urma să intre în renovare pentru următorii ani în cel mult o lună.

Opera a fost construită între 1746 şi 1750 şi este printre puţinele opere/teatre din secolul 18 din Europa încă rămase în picioare. Interiorul împreună cu lojele sale, realizat în întregime din lemn, a fost proiectat de Guiseppe Galli Bibiena din Bologna,cel mai renumit arhitect din zilele sale.

Începând cu anul 2012 opera a fost adăugată pe lista de patrimoniu mondial UNESCO.


2. Încheiem luna septembrie cu o excursie de 4 zile în Cehia, de altfel şi prima oară când vizităm această ţară. Vom petrece 3 nopţi în capitala Praga, dar vom opri pe drum şi în Karlštejn şi Kutná Hora.

O chestie legată de cehi, nu stau prea bine cu limbile străine, fie engleză sau germană. Oprim pe autostrada D5 la un Burger King, şi când o întreb pe tânăra de după tejghea dacă "english" sau "deutsch", ea răspunde sec "český". Nu e însă o tragedie, putem arăta şi cu degetul ce vrem. Mâncarea nu prea e extraordinară, dar ideea e să ne ţină până ajungem în Praga.

2a. Dar până să ajungem acolo facem o primă oprire în Karlštejn. Localitatea e foarte pitorească, mai ales datorită castelului medieval de pe deal, dar şi pădurii din jur. Îmi cer scuze pentru poza cu cabluri, nu am găsit însă alta care să prezinte castelul în întregime mai bine.

Primul lucru ce-l facem aici, găsim un bancomat şi scoatem nişte bani. Ajungem apoi la castel, cumpărăm însă biletul cel mai ieftin, doar pentru exterior. Nu vrem să stăm prea mult, deoarece vrem să ajungem la hotel în Praga cât mai repede, să mai profităm de lumină. Coborâm de la castel pe alt drum decât pe cel ce urcasem, unul foarte pitoresc prin pădure şi apoi mergem la maşină.

Karlštejn, Cehia
Karlštejn, Cehia
2b. Şi pornim spre Praga. Hotelul nostru se află în tribuna unui stadion, cel al echipei Slavia Praga, în districtul 10 al oraşului. Parcare avem chiar în faţa stadionului, şi e gratuită. Aici va şi rămâne maşina noastră până la plecare.

Nu voi intra prea tare în detalii în acest articol, voi scrie unul sau mai multe articole doar despre excursia noastră în Cehia. Praga este un oraş foarte frumos, atât cu clădiri şi cartiere istorice, construcţii comuniste, cât şi moderne.

Printre atracţiile oraşului se numără oraşul vechi, oraşul nou, castelul Praga, vechiul pod de piatra Carol, dealul Petřín, muzeul Franz Kafka, diversele sinagogi şi cimitire evreieşti, turnul de televiziune Žižkov, castelul Vyšehrad, mănăstirea Strahov şi multe altele.

Cel mai bun mod de a descoperi frumusețile metropolei este mersul pe jos. Aproape la fiecare pas găsești ceva interesant de văzut, fie că e vorba de un monument, o clădire veche, nouă, renovată sau nu. Praga e unul din acele oraşe în care într-o oră treci prin diferite secole fără să dai timpul înainte sau înapoi. Voi înşira câteva poze mai reprezentative, este însă foarte greu să fac o selecţie, nu degeaba am făcut aici peste o mie de poze în doar 3 zile.
Podul Carol, Praga
Castelul Praga în depărtare
Podurile din Praga
Panorama Praga, Cehia
Panorama Praga, Cehia
Karlštejn, Cehia
Karlštejn, Cehia
2c. În ziua a patra facem o excursie până la Kutná Hora înainte să ne întoarcem acasă. Oraşul împreună cu localitatea vecină Sedlec, sunt înscrise pe lista de patrimoniu UNESCO. Principalele atracţii sunt:
  • catedrala Sfânta Barbara, una din cele mai faimoase biserici baroce din Europa. Exteriorul său e fascinant, iar interiorul se evidenţiază prin vitraliile frumoase şi amvoanele sale .
  • rezidenţa roială, unde se bătea monedă în Cehia, apoi transformat în rezidență roială, în prezent, muzeu;
  • osuarul Sedlec, capelă romano-catolică, printre cele mai vizitate obiective din Cehia, atrăgând peste 200,000 de vizitatori anual. Înăuntru e estimat că se află scheletele a între 40,000 şi 70,000 de oameni, aranjate artistic.
Kutná Hora, Cehia
Kutná Hora - Ossuarul Sedlec

OCTOMBRIE:

3. Luna octombrie nu e prea frumoasă aşa că nu ne plimbăm prea mult. Într- unul din weekend-urile ploioase vizităm muzeul german din München. Un bilet costă 8.50 €. Expoziţiile sunt în general tehnice, de la maşini, la avioane, rachete, agricultură, metalurgie, farmacie, matematică, fizică, fotografie, microelectronică, telecomunicaţii, textile, construcţii, şi altele. În general e destul de interesant, dar nu pot zice că ne-a dat pe spate. Dacă vă aflaţi în München există multe alte locuri mai faine de vizitat, însă dacă plouă, e un bun refugiu. Vă recomand, dacă afară e frig şi aveţi jachete, să le lăsaţi la garderobă, chiar dacă vă costă 2 €, veţi obosi cu ele în mână câteva ore. Nouă ne-a fost lene să stăm la coadă, dar am regretat apoi :).

NOIEMBRIE:

4. În luna noiembrie facem o singură excursie, profitând de ziua liberă joi, 1 noiembrie, luăm şi vineri liber, şi plecăm pentru 4 zile. Vom vizita două ţări noi, Slovenia şi Croaţia, de asemenea vom trece prin aproape toate anotimpurile anului în doar 4 zile. Traseul nostru mai jos:

Vezi harta mare

Până la Salzburg vremea e frumoasă pentru noiembrie, cu mult soare, apoi cum începem să urcăm prin Austria, toamna se transformă în iarnă, temperatura scade până la 0 grade, şi zăpada îşi face simţită prezenţa lângă, dar chiar şi pe şosea. Intrăm în Slovenia prin tunelul Karawanke, lung de aproape 8 km şi anotimpul se schimbă din nou, zăpada dispare de tot, temperatura creşte din nou, din păcate însă plouă.

Voi prezenta aici excursia pe scurt, urmând să intru în detalii în viitoare articole dedicate locurilor vizitate.

4a. Nu ne lăsăm totuşi descurajaţi, şi facem prima oprire, în Bled. Este un loc minunat, caracterizat prin lacul şi castelul de pe deal cu acelaşi nume. În mijlocul lacului se află o mică insulă, cu o mănăstire. Se poate ajunge acolo cu barca, sau vara chiar şi înot. Oprim în parcarea de la castel şi mergem sa-l vizităm. Din păcate, ploaia şi ceaţa ne cam strică peisajele, dar vom reveni cu siguranţă aici primăvara sau vara. Facem o oprire şi în partea opusă a lacului pentru câteva poze rapide cu castelul în fundal, din păcate cu multă ceaţă. Iniţial plănuisem să continuăm şi până la lacul Bohinj, dar având în vedere vremea rea, abandonăm ideea şi ne îndreptăm spre Ljubljana, unde vom şi înnopta.
Bled, Slovenia
4b. După aproximativ 40 de minute ajungem în capitala Sloveniei, Ljubljana. Până ne cazăm se face deja întuneric. Ieşim la plimbare şi începem cu castelul Ljubljana ce priveşte majestos oraşul de pe deal. Numai bine ce ajungem sus şi începe ploaia. Nici ceaţa nu se lasă mai prejos, aşa că ideea de a privi oraşul din turnul castelului se năruie. Coborâm în oraş şi ploaia încetează, şi chiar dacă e răcoros afară, ne vom putea plimba fără probleme de acum încolo. Oraşul e foarte îngrijit, cu multe clădiri vechi, în stil secesionist vienez, bine întreţinute. Oraşul are un aer vest european, ne simţim ca în Austria, doar că limba oficială e una slavă, slovena, şi nu germana :).

Dimineaţa înainte să ne continuăm drumul spre Croaţia, facem un mic tur de forţă de aproximativ 2 ore în care revizităm aproape tot însă la lumina zilei, mai puţin castelul, pentru că acesta e acoperit de ceaţă. Totuşi e mult mai cald decât ieri, am şi renunţat la geacă. Numai bine când plecăm din oraş dispare ţi ceaţa, apare soarele şi cerul se înseninează complet.
Ljubljana, Slovenia - noaptea
Ljubljana, Slovenia - dimineata
4c. Mai facem totuşi o oprire în Slovenia, la castelul Prdedjama. Este vorba despre un castel renascentist construit în gura unei peşteri, la aproximativ 11 km de localitatea Postojna, renumită pentru peştera sa. Este o construcţie impresionantă ce merită vizitată dacă aveţi drum în zonă. De asemenea se poate vizita şi peştera, noi nu am făcut-o din lipsă de timp.
Castelul Predjama, Slovenia

4d. Continuăm drumul şi ajungem şi în Croaţia, în apropiere de Rijeka. Mi-ar fi plăcut să facem o oprire acolo, dar din nou din lipsă de timp, nu o facem, ci continuăm drumul pe riviera de est a peninsulei Istria. Pe drum facem câteva opriri pentru a admira peisajul minunat. Vremea e absolut superbă, dacă cu o zi înainte în Austria era zăpadă şi se înregistrau 0 grade, aici e soare cu cer albastru şi sunt 20 de grade !!!
Mošćenička Draga, istria, Croaţia
Hotel Flanona, istria, Croaţia
4e. Spre seară ajungem în sudul Istriei, în oraşul Pula/Pola, unde vom şi înnopta. Gazdele de la pensiune sunt foarte primitoare şi ne tot ţin la poveşti, dar reuşim să scăpăm de ei şi să fugim în oraş. Îl vom admira doar pe întuneric, însă dimineaţa înainte să pornim înapoi spre Slovenia, vom mai opri să vizităm oraşul şi pe lumină.

Nu e cel mai turistic oraş de pe coasta croată, fiind destul de industrial, dar are o istorie importantă şi câteva obiective foarte interesante: 
  • cel mai important, practic şi motivul pentru care am vrut să ajung aici, amfiteatrul roman;
  • arcul de triumf roman;
  • templul lui Augustus;
  • castelul în formă de stea cu patru garnizoane de pe dealul din centrul oraţului vechi, de sus se poate vedea panorama întrehului oraş;
  • marina şi şantierul naval;
  • mai multe biserici, clădiri şi străzi vechi.
Pula, Istria, Croaţia
4f. După aproximativ 2 ore de plimbare ne urcăm în maşină şi ne oprim pe coasta de vest a Istriei, dar pe teritoriu sloven, în localitatea Piran/Pirano. Comparat cu Ljubljana e cu totul altceva, aici nu mai regăsim influenţele austriece, ci influenţe veneţiene. Oraşul de coastă e absolut minunat, cu străduţe înguste, pavate cu piatră cubică, case vechi, o piaţă centrală şi o biserică cu turn. Accesul cu maşina în oraşul vechi e restricţionat, aceasta poate fi lăsată în unele din parcările din jur. Pe dealul de lângă oraşul vechi se află o zidurile unei cetăţi, ce pot fi şi de unde avem o panorama superbă cu oraşul şi marea.
Piran, Istria, Slovenia
Piran, Istria, Slovenia
Înnoptăm în localitatea Portorož la doar câţiva kilometrii de Piran. Pare să fie o staţiune turistică importantă, judecând după numărul de hoteluri, plajă, marină.
Portorož, Istria, Slovenia
Portorož, Istria, Slovenia
Dimineaţă ne luăm rămas bun de la mare şi ne întoarcem la "frigul" german.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu